in Blog

Remove query strings from static resources: zo doe je dat

Het is aan te raden om regelmatig de snelheid van je website te testen. Dit kan online met betrouwbare tools als Pingdom en PageSpeed Insights van Google. Hoe sneller je website laadt, hoe beter. Niet alleen voor je bezoekers, maar ook voor je positie in Google. En hoewel je site goed scoort op veel vlakken, krijg je steeds weer hetzelfde verbeterpunt voorgeschoteld: remove query strings from static resources. Wat betekent deze melding en beter nog: hoe raak je die query strings kwijt?

Wat is een query string?

Een query string is een deel van een URL waarin parameters worden doorgegeven aan een script-interpreter. Klinkt ingewikkeld, en dat is het ook wel een beetje. Om het simpel te houden: een query string is onderdeel van een URL. Deze URL wordt vaak gekenmerkt door een vraagteken of een ampersand (‘&-teken’), gevolgd door een rits aan cijfers en letters. Veelal gaat het om JavaScript- en CSS-bestanden.

Query strings en laadtijd: wat is het probleem?

JavaScript- en CSS-bestanden vormen, net als HTML-bestanden, het fundament voor veel websites. Je hebt ze nodig om een website goed leesbaar en visueel aantrekkelijk te maken. Ontwikkelaars van JavaScript- en CSS-bestanden voegen vaak een versienummer toe aan hun files. Hierdoor kunnen ze ervoor zorgen dat je browser altijd de meest recente versie van het bestand laadt.

Dit lijkt in eerste instantie prima, maar het heeft een negatief effect op de laadtijd van je website. De versienummers zorgen er namelijk voor dat de bestanden niet gecached kunnen worden. En dat terwijl caching er juist voor zorgt dat je site sneller wordt getoond aan bezoekers.

Remove query strings from static resources: de oplossing

Gelukkig kun je de query strings verwijderen door een code toe te voegen aan de onderkant van de functions.php van je website. Deze code zorgt ervoor dat je bestanden gecached kunnen worden. Hierdoor zal je website sneller laden en zullen Pingdom en PageSpeed Insights een hogere score aan je website toekennen.

//Remove query strings from static resources

function remove_cssjs_ver( $src ) {
 if( strpos( $src, '?ver=' ) )
 $src = remove_query_arg( 'ver', $src );
 return $src;
}
add_filter( 'style_loader_src', 'remove_cssjs_ver', 10, 2 );
add_filter( 'script_loader_src', 'remove_cssjs_ver', 10, 2 );
Gerelateerde artikelen