in Blog

SEO plugins voor WordPress: deze kun je direct eenvoudig gebruiken

Er zijn honderden, zo niet duizenden SEO plugins voor WordPress. Het is dus niet eenvoudig om een goede keuze te maken. Welke SEO plugins dragen daadwerkelijk bij aan de vindbaarheid van je website? De onderstaande twee kun je direct gratis installeren en eenvoudig gebruiken.

Yoast SEO door Team Yoast

Yoast, ze noemen zichzelf de maker van de beste SEO plugin ter wereld. Misschien een beetje arrogant, maar niet geheel onterecht. Yoast SEO is snel te installeren en te gebruiken. Met de plugin kun je gemakkelijk al je pagina’s en berichten voorzien van passende SEO-elementen met behulp van de zogeheten ‘snippet editor’. Denk hierbij aan titel,  meta description en URL.

SEO plugins voor WordPress

Maar Yoast SEO kan meer. Zo kun je automatisch een sitemap genereren en bepalen hoe je pagina eruit komt te zien als je deze deelt op social media als Facebook en Twitter. De meest bekende functie van de plugin is waarschijnlijk wel de ‘Page Analysis’. Deze functie werkt als volgt: voer het keyword in waarmee je jouw pagina wilt laten ranken, en Yoast bepaalt op basis van je tekst hoe goed je SEO-score is.

Dit artikel is bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor de zoekopdracht ‘SEO plugins voor WordPress’. De plugin beoordeelt deze pagina met een groen bolletje. Een mooie score, zoals de onderstaande afbeelding aantoont. Is een webpagina voor verbetering vatbaar, dan krijgt deze een rood of oranje bolletje.

SEO plugins voor WordPress

Het mooie is dat Yoast je niet alleen voorziet van een score, maar ook van verbetersuggesties. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je paginatitel niet het juiste zoekwoord bevat, dat je URL te lang is of dat je het keyword te vaak gebruikt in de tekst.

Smush Image Compression and Optimization

Niet alleen de content op je website is bepalend voor je vindbaarheid. Ook technische factoren zijn van invloed op hoe Google je site beoordeelt. Laadtijd is bijvoorbeeld een belangrijke factor. Hoe korter de laadtijd van je webpagina’s, hoe groter de kans op een betere SEO-score.

De manier hoe je website is opgebouwd heeft een sterke invloed op je laadtijd. Heb je bijvoorbeeld net een blogbericht geplaatst met een afbeelding van 4 MB? Dan zal het enige tijd duren voordat de webpagina wordt getoond. 4 MB is namelijk erg veel. Zeker als je beseft dat je afbeeldingen kunt comprimeren tot slechts een paar kB.

De plugin Smush Image Compression and Optimization comprimeert alle afbeeldingen die je op je website plaatst. Hierdoor worden je pagina’s sneller geladen. Niet alleen je bezoeker, maar ook Google zal je dankbaar zijn.

Tip: voordat je afbeeldingen op je website plaatst, verklein ze met TinyPNG. Een gratis online tool die afbeeldingen comprimeert  zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

Gerelateerde artikelen