in Blog

5 tips om je afbeeldingen te optimaliseren voor Google Image Search

Niet alleen Google Search, maar ook Google Images is een veelgebruikte zoekmachine. Volgens Jumpshot en Moz wordt Google Images vaker gebruikt om te zoeken dan YouTube, Google Maps, Amazon en Facebook bij elkaar. Genoeg reden om eens kritisch te kijken naar de afbeeldingen die je op je website hebt staan. Dankzij de onderstaande 5 tips weet je alvast waar je op moet letten.

#1 Comprimeer afbeeldingen

Comprimeer je afbeeldingen eerst voordat je ze op je website plaatst. En nee, het verkleinen van de bestandsgrootte hoeft niet ten koste te gaan van de afbeeldingskwaliteit als je gratis tools als JPEGmini of TinyPNG gebruikt. Hoe kleiner de bestandsgrootte, hoe sneller je webpagina laadt. En een sneller een webpagina laadt, hoe minder bezoekers afhaken. Niet voor niets is laadtijd al enige tijd een belangrijke SEO-factor.

#2 Kies de juiste bestandsnaam

Google selecteert afbeeldingen voor een belangrijk deel op basis van bestandsnaam. Wees dus zo specifiek mogelijk in het kiezen van deze naam. Met de bestandsnaam ‘IMG_001’ kan Google niet zoveel. Zeker niet als het om een foto van een paar Nike hardloopschoenen gaat. Bovendien zoekt er niemand op.

‘Nike hardloopschoenen’ als bestandsnaam is dus een veel betere keuze. Klinkt logisch, toch?

#3 Check die alt-tag

Alt-tags zijn HTML-elementen die je kunt gebruiken om je afbeeldingen te voorzien van een concrete beschrijving. Daarnaast is het zo dat de alt-tag verschijnt als de afbeelding om wat voor reden dan ook niet kan worden geladen. Een goede alt-tekst is beschrijvend, relatief kort (maximaal 125 tekens) en bevat de keywords die relevant zijn voor de afbeelding. Een voorbeeld:

Rode haan kraaienOK alt-tekst: <img src="haan.png" alt="Haan">

Betere alt-tekst: <img src="haan.png" alt="Haan kraaien">

Beste alt-tekst: <img src="haan.png" alt="Kraaiende rode haan">

#4 Nog een beschrijving?

Je leest het goed: nog een beschrijving. Wat je in de alt-tekst niet kwijt kan, kun je kwijt in de beschrijving (description). Met de description kun je het zo gek maken als je zelf wil, zolang je maar relevant blijft. Beschrijvingen kunnen worden getoond als bezoekers op de afbeelding klikken.

Tip: neem links naar relevante pagina’s op in je beschrijving.

#5 Context

Niet alleen aan de ‘achterkant’ van de afbeelding, maar ook om het plaatje heen kun je de ruimte nemen om extra beschrijvingen toe te voegen. Relevantie is ook hier weer het sleutelwoord. Heb je een pagina over een nieuwe hardloopschoen van Nike, verwerk dit dan niet alleen in je afbeelding, maar ook in je paginatitel, aanvullende afbeeldingen, je bodytekst, je paginatitel, je sitemap enzovoort.

Gerelateerde artikelen